bilforsakring.nu

Köpa däck online med montering

Här kan du hitta råd och tips som är bra om du behöver byta däck. Från grundläggande information om när du ska byta till sommardäck eller var du kan köpa däck online med montering. Du hittar råd om däckbyte som är bra att ha i åtanke oavsett om du planerar att byta däck hos en däckfirma eller om du vill göra det själv.

Hitta däckfirma

Oavsett om du behöver byta däck för att de är slitna eller om de handlar om byte till vinter- eller sommardäck har du numera möjligheten att beställa däck online. Däckfirman kan sedan skicka dina däck antingen hem till dig om du själv vill montera däcken, eller till en däckverkstad som monterar dem åt dig. Ett exempel på ett sådant företag hittar du på bythjul.com. Du kan enkelt hitta andra exempel på däckfirmor genom att använda Google eller någon annan sökmotor och skriva “däckfirma x”, där “x” är din hemort. En fördel med detta är att du ofta får fram kundomdömen för de företag du hittar. 

Att beställa däck online är enkelt och många av däckfirmorna har snabba leveranstider. I de flesta fall kan du välja mellan ett flertal olika betalningsalternativ så som betalkort, faktura, Swish med flera. Tänk på att om du väljer att skicka däck till en däckverkstad så tillkommer kostnader för monteringen.

Däckbyte - lagar du behöver ha koll på

Det är lag på att du måste ha olika däck på bilen beroende på vilken årstid det är. Däckbyte lagen är du måste ha;

Vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. 

Sommardäck mellan 16 april och 30 september, undantaget om det finns en misstanke om att vinterväglag kan uppstå. 

Dubbdäck får användas mellan 1 oktober - 15 april.

När byter man till sommardäck?

Vinterdäck måste användas mellan 1 december och 31 mars om det inte är så att prognoserna tyder på att vinterväglag inte kommer uppstå. Rekommendationen är att du inte byter till sommardäck innan 31 mars. Utöver det finns inget exakt datum för när du ska byta till sommardäck, tumregeln är att det ska ske när våren kommit för att stanna. Detta sker förstås tidigare i södra Sverige än i norra. Du kan hitta mer information på Däckskiftarnas hemsida.

När byter man till vinterdäck?

Lagstiftningen säger att du måste ha vinterdäck på bilen mellan den 1 december till 31 mars. I praktiken ska du dock byta till vinterdäck när det riskerar att uppstå vinterväglag. Till vinterväglag räknas om det är frost, snö, snömodd eller is på någon del av vägbanan. Därför kan du räkna med att du behöver byta till vinterdäck tidigare än vad lagstiftningen säger. Du kan läsa mer om regler kring vinterdäck på Polisens hemsida.

Byta däck själv

Planerar du att byta däck själv? Att byta däck på bilen är enkelt om du är noggrann och läser på lite innan. För detta kan du använda dig av den här guiden. Ett grundläggande tips är att du inte ska stressa när du byter däck, utan ta dig tid och var noggrann. Det kommer du vinna mycket på i längden. 

Se till att du parkerar bilen på en plan yta, använd också bra verktyg för däckbytet. Det är mycket bra om du har tillgång till ett ordentligt fälgkors.

Lätta på hjulbultarna innan du ska hissa upp bilen.

Byt däcken ett hjul i taget.

För att dra åt fälgbultarna använder du ett fälgkors eller en momentnyckel. Du kan hitta mer information om detta i din instrumentbok som ska finnas i bilen.

Märk varje däck så att du vet vilket som ska sitta på höger och vänster sida, respektive i fram och i bak. På så sätt kan du lättare ha koll på rotationsriktningen.

Övrigt att hålla koll på när du byter däck

Kolla om däcken har ojämnt slitage. Detta kan tyda på att din framvagn är felinställd.

De bästa däcken är det som har störst mönsterdjup. Dessa ska du montera i bak på bilen.

När du är klar ska du kontrollera lufttrycket i varje däck. Detta gör du på däck som är kalla eftersom lufttrycket är något högre i varma däck. 

Om däcken du bytt inte ska kasseras ska du förvara dessa svalt och mörkt, gärna hängande.

Byta däck på fälg

Ska du byta däck på fälg själv? För att montera däck på fälg själv börjar du vanligtvis med att först lossa hjulet från bilen. Därefter lossar du däcket från fälgen. Var extra försiktig om det är så att däcket ska användas igen. Om du ska byta till en mindre eller större fälg kan det hända att du behöver byta däck. Ibland kan du behöva särskilda maskiner för att byta däck på fälg.

Fler tillbehör till bilen

Förutom att investera i högkvalitativa däck är det även viktigt att utforska andra tillbehör som kan förbättra din körupplevelse. Ett populärt tillval för elbilsägare är installationen av en laddbox för snabb och bekväm laddning. Med en laddbox kan du effektivt ladda din elbil hemma och få längre räckvidd på kortare tid. Dessa enheter erbjuder olika laddningseffekter och funktioner, såsom smarta anslutningsmöjligheter och möjlighet att övervaka laddningsstatus via appar.

Att ha en laddbox som tillbehör till din elbil kan vara en praktisk lösning för att optimera ditt laddningsbehov och säkerställa att du alltid är redo för nästa resa.