Billån

Att köpa bil är något av de största köpen privatpersoner gör och det är mycket vanligt att man lånar till det. Eftersom ränta kan skilja sig mycket hos olika banker och kreditgivare är det viktigt att man jämför dessa noga innan. En viktig sak att tänka på är att räntan går att förhandla. Faktorer som spelar roll då är kontantinsats, årsmodell, om man köper privat eller av en försäljare och om räntan ska vara fast eller rörlig.

De tre viktigaste knepen

Experternas knep för att få låga lånekostnader är att förhandla, jämföra och att öka din kreditvärdighet. Om man inte kan betala en kontantinsats så kan man använda bilen, villan eller lägenheten som säkerhet, och det kan vara så att om du har ett bostadslån så kan den räntan vara förmånlig. Nackdelen med den här lösningen är att om bostadsmarknaden förändras och värdet på din bostad sjunker så kan det uppstå en situation när du inte kan öka lånet igen. Det här blir först ett problem om det uppstår en krissituation som till exempel en vattenläcka eller liknande vilket kostar mycket pengar att åtgärda.

Kampanjer ger lägre ränta

Vissa bilhandlare har kampanjer och det är väl värt att hålla ett öga på dessa. Det finns situationer då dessa erbjuder väldigt bra räntor, till exempel inför en nylansering så vill de bli av med gamla årsmodeller och därför ger de extra förmånliga villkor.

Gör din läxa, jämför

Det går inte att betona den här biten tillräckligt. Att jämföra är det viktigaste för att hitta det billigaste billånet. Man ska aldrig nöja sig med det första erbjudandet utan fortsätta leta, samla information och ställa för- och nackdelar med olika lån mot varandra. Vid första anblick kan ett lån se bra ut, kanske till och med perfekt, men kom ihåg att bilbranschen är tuff och att ibland kan informationen vara inbäddad i fina ord.

Att förbättra kreditvärdighet

Kreditvärdigheten styr hur mycket pengar som du är beviljad att låna men även till vilken ränta. Experter menar därför att man borde städa upp sin ekonomi och samla smålån under ett större. Det här är det enklaste sättet för att öka din kreditvärdighet och kan vara ett bra tillfälle att omförhandla eventuella räntor.

När du gjort din kalkyl och bestämt dig för att köpa

När du väl funnit det perfekta lånet och köpt bilen så kom ihåg att du har avdragsrätt på räntekostnaden. Det är inte månadskostnaden som avgör hur dyrt lånet än utan det du ska titta på är den totala kostnaden. Desto längre återbetalningstid, desto högre blir totalkostnaden. Därför är återbetalningstiden superviktig. Avdragsrätten säger att 30% på räntekostnader är avdragsgillt upp till 100.000 SEK per år. Och glöm inte att värdeminskning i beaktning när du gör din kalkyl för bilköpet, annars kan det uppstå en situation där bilens värde är lägre än lånet du sitter på. Om bilen då går sönder eller om du väljer att sälja bilen så kan du helt plötsligt stå utan bil men med ett lån att fortfarande behöva betala av.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*